18 Aralık 2010 Cumartesi



Microsoft Office 2010’da Ribbon (Şerit) Kullanımı .Ribbon (Şerit), Office 2010’da bazı değişiklikler ile tekrar karşımızda. Kolay erişim için tasarlanan Ribbon (Şerit), belirli senaryo ve nesnelere göre düzenlenen sekmelerden oluşur. Ayrıca her sekmedeki denetimler, gruplar halinde düzenlenmiştir. Ribbon (Şerit), menü ve araç çubuklarına göre daha çok içerik (düğme, galeri ve iletişim kutuları gibi) barındırabilmektedir. Aşağıda, Word 2010 Ribbon (Şerit) yapısı görülmektedir. Aynı düzeni diğer Office 2010 programlarında da bulacaksınız. Excel, PowerPoint ve Outlook’da ilk sekme Home (Giriş) sekmesidir. Ribbon (Şerit), temelde 3 bileşenden oluşur. Bir de gerektiğinde görünen sekme ve komutlardan..      
     1. SEKMELER: Sekmeler, eski menülerin yerine kullanılmaktadır. Sadece bunlarda menü seçenekleri yerine komut düğmeleri vardır. Office 2010’da temel komutlar, ilk sekme olan Home (Giriş) sekmesinde toplanır. Bu sekmedeki komutlar, çalışma sayfalarında temel görevleri yerine getirirken kullanıcıların en sık kullandığı komutlar yer alır. Örneğin, Paste, Cut, Copy (Yapıştır, Kes, Kopyala) komutları, Home (Giriş) sekmesinde en başta, Clipboard (Pano) grubuna yerleştirilmiştir. Bundan sonra Font (Yazı Tipi) grubundaki yazı tipi biçimlendirme komutları gelir. Home (Giriş) sekmesine veya kullanılan her hangi sekme ismine çift tıklayarak tüm araçları gizleyip-görüntüleyebilirsiniz.
    2. GRUPLAR: Her sekmedeki Gruplar, görevi alt görevlere böler ve belirli bir tür görevi yerine Clipboard (Pano) grubu, Paste, Cut, Copy, Format Painter (Kes, Kopyala, Yapıştır, Biçim Kopyalama), düğmelerinden oluşmaktadır. Biçimlendirme işlemleri için kullanılan Font (Yazı Tipi), Font Size (Yazı Tipi Boyutu), Grow Font (Yazı Tipi Büyült), Shrink Font (Yazı Tipi Küçült), Bold (Kalın), Italic (İtalik), Underline (Altı çizili) gibi araçlar Font (Yazı Tipi) grubunda yer alır.
    3. KOMUT DÜĞMELERİ: Her gruptaki komut düğmeleri, bir komutu yerine getirir veya komut menüsünü görüntüler. Komut düğmesine doğrudan tıklarsanız, o komutu uygulamış olursunuz. Eğer komut düğmesinin yanında açılır liste oku varsa, oka tıkladığınızda uygulayabileceğiz diğer seçenekleri görüntülersiniz. Örneğin, Paste (Yapıştır) seçeneği okuna tıklarsanız, kopyalamış olduğunuz değerleri değişik amaçlar için yapıştırabilirsiniz
    4. GEREKTİĞİNDE GÖRÜNEN SEKMELER: Çalışma sırasında Şerit üzerinde görünen ve kaybolan, benzersiz biçimde renkli sekmeleri fark edeceksiniz. Bunlar, resim ve grafik gibi öğeler için özel biçimlendirme araçlarını içeren, bağlamsal sekmelerdir. Örneğin: Bir resim seçili iken, resimler üzerinde işlem yapmaya yarayan komutla-rın yer aldığı Picture Tools (Resim Araçları) sekmesi otomatik olarak görünür

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder