14 Kasım 2010 Pazar

internetin özellikleri

internetin özellikleri

   Internet, milyonlarca şirketin, devlet ve öğretim kurumlarının ve bireylerin bağlandığı ağların dünya çapında oluşturduğu yapıdır. 
   Internet’in temelleri, Amerika Birleşik Devletleri’nde bilimsel ve akademik araştırmacıların iletişimi için 1969 yılında başlatılmış bir ağ olan ARPANET'ten gelmektedir. 1986 yılında National Science Foundation (Ulusal Bilim Kurumu) NSFnet olarak adlandırılan kendi büyük ağını ARPANET'e bağlayarak günümüzde Internet olarak bilinen daha kompleks bir ağ ve host konfigürasyonu oluşturmuştur. Internet gelişimine rağmen, kamusal, işbirlikçi ve bağımsız bir ağ olarak kalmaya devam etmektedir.
   Her organizasyon, sadece kendi ağının bakımından sorumludur. World Wide Web Konsorsiyumu (W3C) araştırmaları denetler ve ana esaslar ve standartları belirler. Internet2, 200 den fazla üniversiteyi ve 115 şirketi yüksek hızlı özel bir ağla birbirine bağlar.
   Erişim sağlayıcı, bireylerin ve organizasyonların ücretsiz ya da ücret karşılığında Internet’e erişimini sağlayan kurumdur.
   Çalışanlar ve öğrenciler genellikle bir işyeri veya okul ağını kullanarak Internet'e bağlanırlar. Bu ağlar genellikle yüksek hızlı hatları kullanırlar. Bazı ev ve küçük işyeri bilgisayarları çevirmeli erişim ile Internet'e bağlanır. Çevirmeli erişimde modem ve standart bir telefon hattı kullanılır. Çoğu ev ve küçük işyeri kullanıcısı DSL, kablo TV şebekeleri, fiber optik kablolar, radyo sinyalleri ve uydu gibi daha yüksek hızlı geniş bantlı bağlantıları tercih etmektedir. DSL, normal bakır telefon tellerini kullanarak Internet bağlantısı sağlar. Kablo modem, kablo televizyon şebekesi üzerinden yüksek hızlı Internet erişimi sağlar. Fiber to the Premises (FTTP), fiber optik kablo kullanarak yüksek hızlı Internet erişimi sağlar. Sabit kablosuz bağlantılar radyo sinyalleri ile iletişim kurmak için çanak anten kullanırlar. Kablosuz modem, bir cep telefonu şebekesi kullanarak Internet erişimine izin verir. Wi-Fi ağı radyo sinyallerini kullanır. Uydu modem, bir uydu çanak anteni ile iletişim kurar. Erişim sağlayıcı, Internet'e ücretsiz veya ücret karşılığında erişim sağlayan bir kurumdur. ISP (Internet hizmet sağlayıcısı) bölgesel veya ulusal erişim sağlayıcısıdır. OSP (Online hizmet sağlayıcısı), sadece üyelerine Internet erişimi sağlar. WISP (Kablosuz Internet hizmet sağlayıcısı) kablosuz teknolojisini kullanan masaüstü, dizüstü ve mobil bilgisayarlara veya kablosuz modemler ya da kablosuz erişim aygıtları kullanan bilgisayarlara Internet erişimi sağlar.
  IP adresi (Internet Protokolü adresi), Internet'e bağlanan her bir bilgisayar veya aygıtı tanımlamak için kullanılan benzersiz bir numaradır. Internet, belirli yerlerdeki bilgisayarlara veri gönderilmesi için IP adreslerini kullanır. IP adresi, genellikle her birisi nokta ile ayrılmış dört sayı grubundan oluşur. Alan adı, bir IP adresinin metin biçimindeki ifadesidir. DNS sunucusu, alan adını ilişkili IP adresine dönüştürür. Top level domain ise alan adının uzantısına verilen isimdir.
   World Wide Web (WWW) veya Web, dünya çapındaki tüm elektronik dokümanların (Web sayfalarının) biraraya gelerek oluşturduğu yapıdır. Her bir elektronik belgeye Web sayfası denir. URL (Bir örnek Kaynak Konumlayıcı) veya Web adresi, Web sayfası için benzersiz bir adrestir. Web adresi, bir protokol, alan adı ve bazen belirli bir Web sayfasını veya Web sayfasındaki konumu belirtmek için kullanılan yoldan oluşur.    
   Web tarayıcısı veya browser, kullanıcıların Web sayfalarına erişmelerine ve görüntülemelerine izin veren uygulama yazılımıdır. Tarayıcının Adres çubuğunda bir Web adresini yazdığınız zaman, Web sunucusu olarak adlandırılan bir bilgisayar sizin bilgisayarınıza, istenilen Web sayfasını getirir. Birçok Web sayfası linkler (bağlantılar) içerir. Link veya köprü, tıklandığı zaman ilgili Web sayfasını veya Web sayfası bölümünü görüntüleyen, yine bir Web sayfasının içerdiği bir bağlantıdır.
   Ana sayfa, bir Web sitesine girildiğinde görüntülenen ilk sayfadır
Web sayfaları diğer ilişkili Web sayfaları için bağlantılar (link) sağlarlar. Bu linklere tıklanılarak internette sörf yapabiliriz. İndirme ya da download ise bir bilgiyi bilgisayarımıza taşıyarak elde etme işlemine denir.
   Her Web sayfası URL veya Web adresi olarak adlandırılan benzersiz bir adrese sahiptir.
  Sekmeli pencereler, tek bir Web tarayıcısı penceresinde birden çok Web sayfasını açmanıza ve görüntülemenize izin verir.
   Arama motoru ve konu dizini iki arama aracıdır. Arama motoru, belirli bir konu ile ilişkili olan Web sitelerini, Web sayfalarını, görüntüleri, videoları, haberleri ve diğer bilgileri bulan yazılımdır. Bir arama motorunu kullanmak için metin veya sözcük olarak adlandırılan ve bulmak istediğiniz bilgiyi tanımlayan bir kelime veya cümle girebilirsiniz. Arama motoru bunun sonucunda bir sonuç listesi görüntüler. Sonuçlardan herhangi birisine tıklandığında, her bir bağlantı ilişkili olduğu Web sitesini veya Web sayfasını görüntüler. Konu dizini, Web sayfalarını kategoriler ve ilgili alt kategorilere göre sınıflandırır. Linklere tıklayarak, istenilen konu hakkında Web sayfaları listesini görüntülemek için kategoriler arasında gezinebilirsiniz
  Arama motoru;
Görüntüler,
Videolar
Ses
Haberler
Haritalar
İşyerleri ve İnsanlar
Bloglar gibi öğeleri bulma açısından kullanışlıdır
 
   Portal, tek bir konumdan çeşitli Internet hizmetleri sunan bir Web sitesidir. Haberler, haber niteliğindeki materyalleri içeren Web sitesidir. Bilgisel amaçlı Web siteleri gerçekçi?? bilgileri içerir. Ticaret/alışveriş Web sitelerinde ürünlerin veya hizmetlerin reklamı ya da satışı yapılır. Eğitsel Web sitesi, eğitim ve öğretim için kullanılır.
  
 
   
Eğlence amaçlı Web sitesi, etkileşimli ve bağlayıcı bir ortam sağlar. Bir fikir yanlısı Web sitesi, bir neden, düşünce veya fikri açıklar. Blog, diğer bir adıyla Weblog, genellikle ters kronolojik sırada listelenen, günlük veya dergi formatında, zaman damgalı makalelerden veya mesajlardan oluşmuş resmi olmayan bir Web sitesidir. Wiki, kullanıcıların Web tarayıcıları ile Web sitesi içeriklerini oluşturmalarına, eklemelerine, düzenlemelerine veya silmelerine izin veren, işbirliği ile oluşturulmuş bir Web sitesidir. Online sosyal ağ, üyelerin hobilerini, fikirlerini, hikayelerini, fotoğraflarını, müzik ve videolarını diğer üyeler ile paylaşmalarını sağlayan ortamdır. İçerik toplayıcı, Web içeriklerini toplayan ve düzenleyen, daha sonra bunları ücretsiz veya ücret karşılığında abonelerine dağıtan bir site tipidir. Kişisel Web sitesi, özel bir kişi veya ailenin sahip olduğu web sitesidir.
   Bazı Web sayfaları metinleri grafik, animasyon, audio, video ve/veya sanal gerçeklik ile birleştiren mutimediayı kullanırlar.
  Grafik, çizim, tablo veya fotoğraf gibi metinsel olmayan bilginin dijital gösterimidir.
  Thumbnail, büyük bir grafiğin daha küçük versiyonudur
  Animasyon, durağan görüntülerin sıralı olarak gösterimi ile oluşturulan hareketli görünümdür.
  Audio, müzik, konuşma veya diğer sesleri içerir, Dosya boyutunu düşürmek için sıkıştırılır. Bilgisayarınızda bir player (oynatıcı) kullanarak sesi dinlersiniz. Streaming ise verinin sürekli olarak aktarılması işlemidir.
  Sanal gerçeklik (VR), bilgisayarların bir ortamı üç boyutlu alan gibi gösterilecek şekilde benzetilmek üzere kullanılmasıdır.
  Eklenti, multimedia elemanlarını görüntülemek için bir tarayıcının kapasitesini arttıran programdır.
  Web yayıncılığı, Web sayfalarının geliştirilmesi ve bakımıdır. Web yayıncılığı için beş temel adım vardır: (1) Web sitesini planlamak, (2) Web sitesini analiz etmek ve tasarlamak, (3) Web sitesini oluşturmak, (4) Web sitesini kullanıma açmak ve (5) Web sitesinin bakımını yapmak.
  Elektronik ticaretin kısaltması olan E-ticaret, Internet gibi bir elektronik ağ üzerinden gerçekleştirilen ticari işlemdir. M-ticaret ise, e-ticaretin mobil aygıtlar kullanılarak gerçekleştirilmesidir.
   İşyerinden tüketiciye (B2C) e-ticaret, ürünlerin ve hizmetlerin kamuya satışından oluşur. Tüketiciden tüketiciye (C2C) e-ticaret, bir tüketici, örneğin bir online müzayedede diğer tüketicilere doğrudan satış yaptığında gerçekleşir. İşyerinden işyerine (B2B) e-ticaret ürün ve hizmet alışverişinde bulunan işyerleri arasında gerçekleşir.
   E-posta (orijinal ifadesi ile elektronik posta), mesajların veya dosyaların bir bilgisayar ağı yoluyla aktarımıdır. E-posta programı, e-posta mesajlarını oluşturmanıza, göndermenize, almanıza, iletmenize, saklamanıza, yazdırmanıza ve silmenize izin verir.
  Anlık mesajlaşma ya da orjinal adıyla Instant messaging  (IM), bir veya birden fazla kullanıcı online olduğunda sizi uyaran gerçek zamanlı Internet iletişim hizmetidir. 
  Sohbet, bilgisayar kullanılarak yapılan gerçek zamanlı yazılı görüşmedir.
Sohbet odası, kullanıcıların gerçek zamanlı yazılı görüşmeler yapmasına izin veren Internet Sunucusundaki bir konumdur.
  VoIP (IP üzerinden Ses), diğer bir adıyla Internet telefonu, kullanıcıların kamusal anahtarlamalı telefon şebekesi yerine Internet üzerinden diğer kullanıcılar ile konuşmalarını sağlar.  
  Haber grubu, kullanıcıların belirli bir konu üzerine yazılı olarak tartıştıkları online alandır. Mesaj panosu, bir haber grubuna kıyasla kullanımı daha kolay olan web tabanlı tartışma grubudur.
  FTP (Dosya Aktarım Protokolü), diğer bilgisayarlara dosya yüklenmesine veya indirilmesine izin veren bir Internet standardıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder